DAS
(Direct Attached storage)

امروزه دنیای ذخیره سازها دچار تحولات بسیار زیادی شده‌اند و پا را فراتر از یک ذخیره ساز صرف گذاشته اند، از پخش چند رسانه ای گرفته تا پشتیبانی از دوربینهای مدار بسته و ماشینهای مجازی و پردازش تصاویر پزشکی و .... همگی بخشی از قابلیتهای ذخیره سازها شده اند.

هر روز نیاز به ذخیره سازها در دنیا افزایش پیدا می کند و داده ها به شکل فزاینده‌ای در حال افزایش هستند. شاید چند سال قبل ذخیره سازهای حرفه ای ( فراتر از یک هارد معمولی) را می توانستیم در مراکز داده و اتاق سرورها ببینیم، اما امروزه ذخیره سازها حتی در منازل و شرکتهای کوچک هم دیده می شود و نیاز به آن هر روز بیشتر می‌شود.

 

اگر بخواهیم در یک نگاه ذخیره سازها را دسته بندی کنیم، می‌توانیم سه دسته بندی زیر را داشته باشیم:

  • NAS (Network Attached Storage)
  • SAN (Storage Area Network)
  • DAS (Direct Attached Storage)

 

ذخیر سازهای DAS، به دسته‌ای از ذخیرسازها گفته می‌شود که بر خلاف NAS ها که از طریق شبکه امکان دسترسی را به کاربران خود می‌دهند، بصورت مستقیم به یک سیستم متصل می‌شوند، این اتصال می‌تواند از طریق پورت USB و یا پورت‌های زیر صورت گیرد:

ATA, SATA, eSATA, NVMe, SCSI, SAS, USB, USB 3.0 ,Thunderbolt, IEEE 1394 (Firewire)

هاردهای اکسترنالی که هر روزه با آن سرو کار داریم، جزء دسته DAS ها محسوب می‌شود، اما مدل‌های پیشرفته تری از DAS ها وجود دارد که داری قابلیتهای بیشتری نسبت به یک هارد اکسترنال است، بطور مثال همیشه امکان خراب شدن یک هارد وجود دارد اما در DASهای پیشرفته با پشتیبانی از قابلیت همبندی هاردها (Raid) می‌توان از دست رفتن اطلاعات در صورت سوختن هاردها را به حداقل و قابلیت، اطمینان و حفظ اطلاعات را به حداکثر رساند.

علاوه بر این، یک هارد اکسترنال دارای ظرفیت محدودی است در حالی که در DASها می‌توان با همبندی هاردها همانند Raid0 ( جمع کل هاردها و ایجاد یک هارد واحد) به ظرفیت‌های بیشتری دست پیدا کرد:

 در تصویر فوق می‌توانید یکی از DASهای برند کیونپ را مشاهده کنید که امکان پشتیبانی از 4 هارد را دارد، در این مدل می‌توان با پیکربندی هاردها بصورت RAID0,RAID1,RAID5 به ظرفیتهای بسیار بالایی مانند 64 ترابایت دست پیدا کرد.

از محاسن DAS می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • قیمت ارزان
  • عدم نیاز به تخصص برای استفاده
  • انطباق با انواع سیستم عامل‌ها

اما معایب آنها :

  • عدم اشتراک گذاری و تعیین سطوح دسترسی
  • عدم امکان اتصال به شبکه
  • توسعه پذیری ضعیف

این دسته از ذخیره سازها می‌تواند گزینه مناسبی برای آتلیه عکاسی، دفاتر کوچک، مصارف خانگی و افرادی باشد که به فضای ذخیره سازی زیاد و به دور از هر گونه دردسرهای اتصال به شبکه نیاز دارند، باشد.

به دلیل ساختار ساده آن، نیاز به استفاده از هیچ گونه ابزار جانبی همانند سویچ و کنترل نیست. طراحان آن سعی کرده اند در کنار ایجاد امکان پیکر بندی هاردها بصورت نرم افزاری، این امکان را فراهم کنند که بصورت دستی و با کم ترین دانش بتوان همبندی هاردها را انجام داد، به نمونه زیر توجه کنید، یک DAS در برند کیونپ (مدل : QNAP TR-004) یک ذخیر ساز DAS با چهار اسلات هارد:

با استفاده از چهار دیپ سویچ قرمز رنگ می توانیم انواع پیکر بندی هاردها را بر روی این DAS پیاده سازی کنیم، بطور مثال :

در این حالت هر هارد بصورت مستقل عمل می کند و 4 هارد مجزا در سیستم دیده می‌شود.

در این حالت یک فضای یک پارچه که از جمع ظرفیت کل هاردها است ایجاد می شود و در سیستم یک فضای واحد دیده می‌شود.

DASها می‌توانند بصورت یک توسعه دهند فضا برای NAS ها نیز مورد استفاده قرار گیرند که به اصطلاح به این مدلها توسعه دهنده و یا Expansion نیز گفته می شود

در واقع در این مدل از استفاده، یک ذخیره ساز NAS داریم که تمام فضای ممکن را در اختیار ما قرار داده و دیگر قابل افزایش نیست، در این حالت در صورت نیاز به فضای ذخیره سازی بیشتر، باید یک ذخیره ساز NAS دیگر خریداری کنیم که هم قیمت بسیار زیادی دارد و هم فضای غیر یک پارچه‌ای را بوجود می آورد. برای حل این مشکل می‌توانیم از یک DAS استفاده کنیم و از طریق رابطی مانند USB به NAS متصل و با چند تنظیم ساده، فضای آن را به ذخیره ساز NAS اضافه کنیم.

 

برخی از DASها، برخلاف هاردهای اکسترنال که فقط در یک زمان قادر به اتصال به یک سیستم بصورت مستقیم هستند، این امکان را فراهم می کنند که به چند سیستم متصل شده و فضا را در اختیار دیگران قرار دهند، عمدتا سرعت DASها نسبت به NAS ها بالاتر بوده و خبری از سرباره پروتکل TCP/IP در آن‌ها نیست.

از دیگر ویژه‌گی‌های این نوع ذخیره سازها، قابلیت اتصال به انواع سیستم‌ها است. فارغ از اینکه سیستم عامل شما چه چیزی است (لینوکس، ویندوز، مک و اندروید ) ارتباط فقط با اتصال یک کابل برقرار می‌شود.

مدل‌های متنوعی برای DASها وجود دارد و در ساختار رو میزی و رک مانت ارائه می‌شوند. جهت کاربردهای خانگی و دفاتر کوچک مدل رومیزی پیشنهاد می‌شود، برای آشنایی بیشتر شما چند مدل از DAS های برند کیونپ در زیر آورده شده است:

 

TL-R1620Sep-RP

TL-D800S

TL-R1200S-RP

TL-R1200C-RP(USB)

TL-D800C (USB)

TR-004U